četvrtak, studenoga 19, 2009

Nakon gradnje krušne spalionice

Što nam to slijedi nakon gradnje i same izgradnje.

Sljedom gradnje koju možete vidjeti na http://4-space.blogspot.com/2008/09/kruna-pe-samogradnja.html i nakon vaših silnih komentara, vrijeme je za novi post;

Nakon što smo izgradili monstruma i nekih pitanja kakvo je bilo prvo loženje, napokon imamo i prvi odgovor. Peć smo prvi put kak to mora i bit, lahko po 5 sati potkurivali da zna da mi nismo silnici koji bi samo tak naglo utrčali i sve potrgali.

Znači odma ko sa svakom curicom , pomalo i natanane one tak i vole (valjda).

Važno je za napomenut da se isključivo koriste najkvalitetnija drva- ona koja malo dime a daju najviše topline. Takva su bukva i grab, ja koristim gaciju jer mi cijeli voćnjak zarastao u isti nakon 26 godina nebrige.


Fino ga narezali na cca 50 - 100 cm, znači u prosjeku 70 cm da onak ljepo stane u drvarnik ili iza peći, u svakom slučaju na suho.
Dužinu mi je odredila 140 cm dubina peći i mogućnost manevarskog prostora.

Drva bi dobro bilo ostavit da se suše ... ak ne mrete dočekat nek bar odstoje 6 mjeseci.
Iskustveno prvi put smo otišli u obližnji prodajni centar kupili nešto vreća narezanih bukovih drva, nekoliko vreća drvenog uglja i rekli frendovima koji dolaze gdje isto mogu da nabave, kak ne bi praznih ruku (naravno ne računam to kaj bu donjeli mesa, pila i ..dobrog veselja) došli.

To morate tak jer nakon tegljenja stvari iz auta rado bu sa vama nekaj spili.


ps

i nemojte temperaturu probavat glavom ko ovaj striček jer unutra zna narasti i do 500c, a dovoljno je naravno i 300c. Ugljen kaj baca unutra je ćista zajebancija i u sklopu je priče oko prvog lakog zagrijavanja peći i nije se još bilo po drva.


Da ne zaboravimo za jednu dobru peku potrošnja je između 1 - 1,5m drvi. Kurimo 3 sata i kad strop krušne nam peći pobjeli razmaknimo žar desne i leve a u sredinu he ha i mljac.
Najte se prestrašit ak cigla "zjevne" zna ona i da se do 1,5cm otvori, kad se peć ohladi sve će bit kao i nekad.
pozdrav hedonjarama


2 komentara:

Anonimno kaže...

poštovanje
da vas pitam koliko vam je visoko postolje betonsko,ako moze jos koja slikica sa druge strane da vidim kako to finalno na kraju sve zgleda...hvala

Unknown kaže...

Visina betonskog postolja je cca 70cm - u stvari radna visina koja kuharima odgovara
Slike postavljam
pozdrav