utorak, rujna 30, 2008

Krušna peć samogradnja

Za sve one koji nisu normalni i idu u ovakav poduhvat; pokušat ću prikazat i objasnit kako se gradi krušna peć, odnosno samogradnja krušne peći.
Prvo vam treba ipak majstor pećar :), to bi bilo najpametnije. To nije zidar ili ti armirač, niti tesar..

1. Odredite prostor koji ne smije biti manji od 1,20 x 1,20 metara- kupola krušne peći je najmanje fi 60 cm, možda da prvo kupite peku? Dimenzije i cjenik peka :
http://www.limarija-sebastijan.hr/
otiđite tamo to vam je kod Hoto vila (ne u Samobor već desno) Plješivička 6, 10437 Bestovje Tel: 01/3793-511, 01/3793-512, 01/3793-513
Zašto prvo kupiti pribor za kuhanje-pećenje; pa naravno tako ćete lakše odrediti otvor na krušnoj peći. Ambiciozniji nek odma potraže kace (obavezno paziti i na poklopac, da nebi morali omotavati sa aluminiskom folijom gornj dio..muka živa) gdje stane cjeli prasac, janje i ak imate dozvolu kakav srdać. Gotova Vrata za zatvaranje su najčešće cca 40cm , mi smo radili otvor 56 cm- e tu stane sve :). Gotova vrata kod Hyana ->DIMENZIJE: D 43,6 cm x V 23,5 cm
OPIS: vrata za krušnu peć od lijevanog željeza -cca 500 eurića
Kroz ova vrata neće baš sve proć... znači otići kod majstora za kovana željeza i sa mjerama naručit vrata (naravno kad završite peć). Cijene takvih su nešto popularnije, ali morate tražit majstore koji to znaju.

OK znači razmislit i naći prvo tepsijice, peke, kace itd, a onda se bacit u izgradnju, jer isto vam služi da odredite veličinu vratiju i same peći.

2. Postolje obavezno betonsko, a kasnije ga ukrasite. Betonsko jer je težina poprilična, mi smo koristili preko 1000 starih cigala. Stare cigle su od 0,80 do 1,50kn komad, kažu da su očišćene,
da možda vanjske, eto ja skurih 2 brusilice i potrošni ne znam koliko čeličnih četki za istu...to je možda nepotreban rad, ali neće vam se dobro cigle primat ako su pune mortana. Postoje i ljudi koji ih prodaju za 5 kn potpuno očišćene (možda se to ipak isplati , nas troje je čistilo 4 dana 1000 cigli).
Moj prijedlog je kupit novih cigala cca 800 komada (moraju biti bolje kvalitete, znači teže,čvršće i one koštaju oko 1,50 kn), a ostatak za ljepše pročelje cca 300 kom starih cigala. Nove se neće vidjeti, a stare neće biti problem obraditi. E tako bi ja danas napravio da sam lud i idem graditi krušnu peć.
Znači ovo je opis moje krušne peći koja je unutrašnjeg promjera oko 1,30 metara i cca potrošenog materijala, zajedno sa roštiljem. Bez nekakvoga nacrta nemojte ulazit u isto, normalno.

Betonsko postolje kod naše krušne peći su dimenzija 4,20 x 3,00 m. Tu treba stat peć, roštilj, drva i kakav cvijet :).

3. Na postolje prvo ide red cigala ( da u potpunosti), na taj red počinjete slagati kupolu, odnosno idemo u krug () ili srce kak smo mi.
Tu na prvi red stavljamo izolaciju:
1. Aluminijsku foliju (ne za pečenje nego deblju kao za električne štednjake, mi smo to jedva našli u Sloveniji), tanka nije baš najbolja, a nikako ne bi smjela biti ona najtanja kaj zamatamo kolače.
Onda ide
2. kamena vuna debljine 5 cm, kamena jer je tvrđa od staklene i bolja za toplinu ove vrste i tako je to majstor rekao...,
pa ponovo stavka 1. alu folija i nemojte se brinut kaj sve "diše", to sve pokrivamo 3 slojem cigle.

4. Počinjemo graditi krug oko kupole, red cigle duže strane, da bude sto deblje i drži temperaturu. Oko cigli opet aluminijska folija kamena vuna pa aluminijska folija. Na zadnjoj strani "nabacajte" naravno sa mortom ih treba zalijepiti , kasnije čete ih vizualno pokriti... Krug radite do visine cca 30-40 cm, 2-3 cigle visine, taman koliko stane šamotna opeka po visini -doći će i ta slika, radite mjesto za kupolu.

5. Vrata, odnosno ulaz za ložište. Potreban je siporeks koji ćete oblikovati pilom, 2 komada istog oblika za naprijed i unutra. Dubina je 1 dužina cigle, e majstore a sad igranje, ovo se ne dira bar 1 dan da mort poveže. Ovo se ne da, kao i ostalo bez velike brusilice i dobre šajbe. Dobro je imati i neki panj pokraj, OBAVEZNO ČUVAJ NOGE oče odskočit. Najbolje ipak stabilni cirkular sa trijeznim majstorom.
Napomena: NE ZABORAVI PAZITI NA DIMENZIJE METALNIH VRATA... sad popijte pivicu i odmorite živce. Moram i ja od ovog piskaranja.

6. Znači kad smo to skockali idemo ljepit ložište šamotnim opekama. Mi smo kupili 4m2 3 x 25cm (obične cigle su 25cm velike) , staklenu vodu, šamotno brašno i novu gajbu pive. Svi u dućanima znaju kad velite kvadraturu koliko Vam treba materijala za isto , vi određujete veličinu opeke. Opeka je 25 cm zbog visine ruba kojeg zatvaramo -evo slike. Sa svim tim oprezno, nije nimalo zdravo, gore prsti ko ludi. Nakon toga još imamo malo povisite ili ne krug oko ložišta. na koso režete cigle i dodajete , podlažete...mortom, mi smo čak i zalijevali istim.7. Sad idemo na najzanimljiviji dio Gradnja kupole krušne peći. Slika će sve reć, a savjet je pazite i provjerite; da ono kaj unutra stavljate budete poslije morali i kroz otvor ložišta izvaditi :). Kao što vidite koristili smo prvo panjeve, koje smo sa motorkom smanjivali i slagali kao piramidu. OBAVEZNO PRVO STAVITE NAJLON, MALO NEK BUDE DEBLJI I TO DO RUBA ŠAMOTNE OPEKE. Nakon toga krupniji šljunak da popuni (ne preoštar, kako ne bi probušio najlon). Dok Vi trpate šljunak , majstor koji zna ili ne, sređuje okolne cigle-gradi dalje. Nakon grubog šljunka ide fini dravski pijesak kako bi ga gleterom mogli fino oblikovati u kupolast izgled.

8. Zidanje kupole slika govori više od riječi, a vi pazite da ne zaboravite dimnjak. Ovdje paziti i koristiti mokriji, odnosno zbog zaljevanja između cigli treba biti rijeđi mort. Kod zatvaranja zadnjeg dijela morate cigle oblikovat kao klinove i dobro zalit, ako tu zeznete možete se odmah pripremit za jutanju rakojicu, najbolje iz krigle, dobro je imat viška cigli i koji susedov prozor, jer zna se da je on kriv za sve...Kod vađenja viška materijala kojim ste oblikovali kupolu pazite na najlon, izvadite prvo keupnije stvari, a šoder i pijesak budete izvukli najlonom , ak ste dovoljno jaki.9. Dimljak; lokalni bravar vam je izradio "šuber", a vi domaći ga ugradili, paziti da se da nakon vaših intervencija da zatvorit naravno i otvorit kako bi dim ak treba išao van, a toplina ostala unutra. Nabavite nekakvu cijevčicu za ručicu "šubera" koja prolazi kroz ciglu i mort, kako bi mogli nesmetano okretat. Ovdje sam bio prisiljen rezat pipu, jer naravno rješavate probleme na licu mijesta. Da se nezaboravi koristiti šamot za zatvaranje rupa oko "šubera".9. Oblačenje kupole da joj nije zima. Ovdje koristimo još i čelićnu mrežu, kako mort nebi bježao sa aluminijske folije. Postupak je sljedeći; stavljamo aluminijsku foliju, kamenu vunu 5 cm, pa opet aluminijsku foliju. Nakon toga se patimo sa mrežom. Kad mreža počme klizit (ne treba biti iz jednog komada), koristimo stare mudrosti dok tipli jos nije bilo->majstori to znaju, a i vi kad ste sad vidli :). Sad mekanog morta pa udri zaljevat, nakon prve kante budete znali koliko mekan. Debljina je oko 3-5 cm.Tu si pomažete ćim imate...
I to je ukratko to sljedi uljepšavanje i maltretiranje od strane žene , "Baš bi mogli"! tu ciglu stavit tam... Ovo crveno je kroz mrežicu prosijan ostatak od piljenja cigli i on će se definitivno skinut, ali tak je žena zamislila. Nama je trebalo dobrih 2 tjedna da ju dovedemo u neko stanje, nadam se da će vama ići brže. Bez obzira na sve peć mora mirovat minimalno 8 dana, koliko treba šamotu da se stegne(valjda).

Broj komentara: 20:

Anonimno kaže...

Svaka čast!!!
Mi smo baš počeli graditi krušnu peć i naravno - mislili smo da je to čas posla i može svaka šuša. Sad smo našli majstora za peći jer ja bi s t v a r n o htjela da nekad nešto u njoj i spečem. Hvala što ste podjelili svoje znanje s nama!
Dobar tek!!!

melva kaže...
Autor je uklonio komentar.
Anonimno kaže...

Mama mia..koja je to procedura!! Treba li gradjevinska dozvola za taj objekt? Marko

stanley kaže...

Mislim da se masa ljudi ''ohladila'' od gradnje krušne peći nakon što je ovo pročitala. Svaka čast, ja sam zadivljen, mislim da ste se super zabavili dok ste je radili a bogami i sad dok je koristite!

Anonimno kaže...

genijalno! jel možete samo napisati nešto o prvim loženjima, koliko jaka vatra i dal treba čekat određeni period?

melva kaže...

Prvi put smo loži polako jer pec se suši i "sjeda". Mi smo oko 5 sati polako ložili sa bukvinim drvima, veoma je bitno da se loži sa što kvalitetnijim drvima- bukva ili grab su kao naj, ja ložim sa velikom gacijom jer ona se slabo dimi a daje veliki žar i toplinu.
Sada ložimo 3 sata i potrošimo oko 1-1,5m drva, temperatura zna skociti i na 500C , a dovoljno je 300C. U akciju se kreće kada dlake s ruku nestaju i kad pobjeli "plafon-strop" razmaknut žar i nutri s njime.
U slast

majdo kaže...

A KAKVA JE SITUACIJA SADA S KUPOLOM BUDUĆI DA STE JE SAZIDALI S OBIČNOM CIGLOM(NE ŠAMOTNOM I ŠAMOTNIM BRAŠNOM) DALI MORT PUCA.

BOČA kaže...

Izgleda prekrasno! I sam se spremam na poduhvat izgradnje,vidim da je ipak malko komliciranije nego što sam se nadao. Samo sam htio zahvaliti na mnoštvu korisnih informacija i fotografija!

Anonimno kaže...

Vlado,

Svaka cast za ovo dali mi mozete
poslat kontakt odnosno broj telefona od glavnog mestra .

Postovanje

melva kaže...

probat cu, majstor je iz zagorja , "znam gje zivi" pa cu probat navratit , makar je mozda bolje da u svom kraju nadete pecara..
pozz

Anonimno kaže...

Ove jeseni se i ja spremam napraviti nešto manju krušnu peć i vaše iskustvo će mi dobro doći. Zanima me još koji omjer u mortu za zidanje cigle i da li je isti omjer za pod, zidove i kupolu, odnosno, koji je omjer za unutarnji zid kupole i vanjski zid kupole, te gdje ste nabavili šamotni materijal. Hvala unaprijed, Jure

melva kaže...

Postovani Jure,
omjere vise neznam jer sam peć gradio sa majstorom koji je davao upute. Materijal sam nabavljao u najblizim trgovinama sve je to manje vise isto, osim aluminijske folije po koju sam isao u Sloveniju, mora biti ona deblja kao za štednjake.
hvala na javljanju i sa srećom u izgradnji
melvin

Uradi sam kaže...

Odlična je krušna peć, već mi miriši domaći kruh iz peći.Jeste li možda računali koliki je ukupni trošak ?

Marko Zidarić kaže...

Pozdrav. evo jedno stručno mišljenje.

Jako pohvalno na ideju, nisam vidio takav način gradnje. Stvarno impresivno...Također imam doma krušnu peć, ali u pravom smislu te reijeći. Onu starinsku,bačvastog svoda i sa zemljom.
Šamot je Odličan za pod međutin nisam siguran da bi cijelu stijenku trebalo obložiti njime. Sasvim dovoljno bi bilo ovih 25 cm opeke...mislim na debljinu svih strana... i bez izolacije i bez još jednog dodatnog reda opeke... možda mrvu pretjerano..ono što si i sam spomenuo ...peč mora disati.

to daje čari samom pečenju ovako si sve vakumirao...zatvorio sustav.

u svakom slučaju odlično ja ću sljedeći put graditi slićnu ako ne i istu.. samo s malim preinakama ...Hvala .lijep pozdrav ...

melva kaže...

Ozracnik je u dimljaku, tako reguliramo dotok zraka odnosno otok topline, uvijek postoje i vrata :) .. hvala na komentaru rado bi dobili i koju sliku ako nije problem
pozdrav

Anonimno kaže...

čitam ovo sto ste objavili i svaka čast na trudu i informacijama...ja imam jedan drugi problem koji me muči i ako netko zna da mi pomogne. naime pronašao sam u zidu kuce staru krusnu peć "200-tinjak"godina koja je pravljena od crijepa i u izvrsnom stanju.Nedostaje joj dimnjak ili ispuh temperature kako vec tko to naziva.moje pitanje je slijedeće.,od čega mogu napravit dimnjak tj kojeg materijala s obzirom na temperaturu koju ispušta peć, a da nije lim ,metal i tome slično.kuca je kamena i ne bih koristio kamen za izgradnju radi tezine..(visina dimnjaka je 3 do 4 metra.....
hvala

Ivan Ravančić kaže...

Prvo,hvala na detaljnim uputama za izgradnju krušne peći, a posebno hvala na šaljivim komentarima.
Molim vas za pošten odgovor:
-da li peć ravnomjerno peče pizzu
-što se događa sa ciglom na kupoli,da li puca i da li biste opet gradili kupolu od istih materijala?
-u kojem djelu ložišta je najbolje ložiti vatru ?

melva kaže...

Pozdrav i hvala na komentarima,

prema vasim pitanjima :
- pec pece ravrnomjerno pizze, jer samu pec treba "posteno" prvo zagrijati, ako gledamo urosak drva je cca do 1/2m - naravno sa dobacivanjem drugoi dan moze skoro u nedogled peci :)

- sa ciglom u samoj kupoli , tu je odlicno izolirano, ali naprijed gdje je samo cigla .. tu znaju nastati pukotine odnosno cigla se odize, ali to sam primjetio na svim pecima koje su ovako radene, najvise se to dogada zbog brzog rasta temperature odnosno sumanutog lozenja, da se moze sto prije pocet pec, trebalo bi inace vece prije lagamo ju naloziti , zagano zatvoriti dotog zraka (tek toliko da ostavite malo protocnosti kod vratiju, a drugi dan - dan pecenja odmah ujutro lagano je dokurivati, mi nemamo namjerno termostat na peci pametno ga je imati i kontrolirati temperaturu da ne prelazi 500C , data se nebi smjelo desiti nista drasticno (jednom nam je prijatelj izjerio ovu suludu temperaturu).
ja lozim na sredini prvo prema dimljeku , a kasnije lagano razvlacim loziste po cijeloj peci, na na kraju sve poguram na sve krajnje rubove dna peci.
nadam se da sam pomogao, vise sam pri djelu nego pri slovu
pozdrav

melva kaže...

ups oprostrite na gramatickim greskama, pisano je u velikoj brzini, radan sam covjek :)

Anonimno kaže...

najbolje je kupiti gotovo betonsko ili samotno loziste u dijelovima, sve to sloziti i izolirati.
prednost je manji troskovi i sve proracunato do u najmanji detalj.
potrosnja drva je minimalna,a uzitak i kvaliteta pecenja maksimalni.