četvrtak, kolovoza 14, 2008

ODRŽAVANJE PEKE!

UPOZORENJE ZA ODRŽAVANJE PEKE!

PRIJE PRVE UPOTREBE,

PEKU JE POTREBNO LAGANO ZAGRIJATI I IZNUTRA

(ZDJELU I ZVONO)

NAMAZATI JESTIVIM ULJEM ILI SA JESTIVOM MASTI!

SVE TO PONOVITI NAKON SVAKE UPOTREBE tj. ČIŠĆENJA!

PEKA

NAMJENA; isključivo za pečenje hrane na otvorenom

PRIMJENA; na prirodan način, pomoću žara dobivenoga loženjem drva ili ugljena, pripremit će se nekoliko vrsta vrlo ukusnih jela.

UPUTE ZA ODRŽAVANJE; Nakon upotrebe i čišćenja peku obavezno namazati sa unutrašnje strane ( zdjelu i poklopac) sa jestivim uljem ili jestivom masti i uvijek je držati namašćenom.

ŠTO SE NE SMIJE NAPRAVITI? NOVU PEKU OPRATI VODOM!!!!!

MALA UPUTA KAO RECEPT:

Slagati ovim redom:

Meso, u veći komadima, 2-4 kg

Oguljen krumpir, cijeli ili polovice, 1-2 kg

Paradajz, paprika, luk, češnjak, peršin, Vegeta, vino i sol

Ostali začini po vašem ukusu

Sve to preliti sa 1-2 dl vode, 1-2 dl žlice masti

Tako napunjenu zdjelu peke položiti na već pripremljen žar ili šamotnu ploču. Poklopiti poklopcem peke i zatrpati žarom. Nakon 20-ak minuta otklopiti peku i provjeriti stanje, nakon toga sve ovisi o Vašim kulinarskim sposobnostima!

Ako ste pripremili premalo žara slobodno oko peke i po njoj položite manje komade drveta i napravite laganu vatru da bi pečenje priveli kraju, samo pečenje traje 1-2,5 h što ovisi o vrsti hrane koju pripremate.

Slobodno možete peći i domaći kruh, pogaču ili razne štrudle što ovisi o Vašim željama jer naša PEKA UVIJEK PRUŽA kvalitetu i ZADOVOLJSTVO.

Dobar Vam tek!!!! Sebastijan

Broj komentara: 5:

BOČA kaže...

Ovo mi je prvi glas oko održavanja peke. Zanima me zašto se nova peka nesmije oprati sa vodom?

Unknown kaže...

Mi dobro obrisemo suhom krpom ili papirnatim rucnikom, sa uljem jos jednom ili vise puta "operemo" i na kraju sa spekom ili uljem navlazimo peku i tako je ostavimo. Vodom ne peremo jer hoce zahrdat ili tako nesto nisam bas siguran, ali sam vidio kod prijatelja hrdavu peku i u komentaru sam skuzio da ju pere vodom, zanimljivo pitanje :)

BOČA kaže...

Priznajem da sam do sada svaki put peku prao vodom i nisam je ničim poslije mazao. Peka je relativno nova (stara 1god.)i za sada još nije hrđava ali nebih niti volio da pohrđa. Melva, hvala ti na odgovoru!

Anonimno kaže...

Ja svoju peku, koja je od gusa koristim prema uputstvu. U kojem piše da se poslije upotrebe sa unutarnje strane opere vrelom vodom bez deterdženta, zatim osuši i namaže uljem... ali opet se hvata hrđa?!

Unknown kaže...

Da na zalost i moja, a namaszem 2 sloja mati :)))
i naravno ak ju duze ne koristim , eto hrde.. pa ponovo mascu, mislim da je rjesenje da se cesce otvori i obrise pa ponovo namaze.. koliko moramo probati :)