ponedjeljak, lipnja 23, 2008

Održano osmo ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena


OSIJEK - U prostorima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, jučer je održano VIII. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena. Članovi ocjenjivačkog suda, pod vodstvom prof. dr. sc. Antuna Petričevića, prof. dr. sc. Drage Šubarića, prof. dr. sc. Ljiljane Primorac, prof. dr. sc. Gorana Kušeca i Krune Muževića, dr, vet. , ocjenjivali su 51 uzorak kulena. Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odsjeka za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek i tajnika Ocjenjivačkog suda, uzorci kulena pristigli su s područja cijele Slavonije i Baranje, pretežito od proizvođača koji se proizvodnjom kulena bave vrlo ozbiljno i kojima je to postalo trajna poslovna orijentacija. Osim obveznog trihineloznog pregleda uzoraka, ove su godine prvi put, ali i općenito, na jednom ocjenjivanju kakvoće kulena bile obvezne i analize na prisustvo nitrita i nitrata, koje su se obavile u, lani otvorenom Centru za analizu mesa na osječkom Prehrambenom fakultetu. Rezultati ocjenjivanja i priznanja za najbolje kulene bit će poznati 20. lipnja kada će u Županijskoj komori Osijek biti održana i svečana dodjela nagrada i priznanja.

Kulen Luke Pejića četvrti u Slavoniji i Baranji
U Županijskoj gospodarskoj komori objavljeni su rezultati osmog ocjenjivanja kulina na kojem je sudjelovao 51 proizvođač iz Slavoniej i Baranje. Osim organo – leptičkog ocjenjivanja, svi uzorci su podvrgnuti i fizikalno-kemijskoj analizi pri kojoj se vodilo računa o 12 parametara. Najbolji kulen, kako nas je izvijestio Ernest Nad, tajnik Ocjenjivačkog suda, proizveo je Nikola Barišić iz Valpova, a najbolje plasirani proizvođač kulina s područja Đakovštine je Luka Pejić iz Širokog Polja koji je bio četvrti. Među prvih tridesetak plasirali su se i Ivica Viljetić iz Satnice Đakovačke, Ilija Pejić iz Kuševca i Đurđica Predrijevac iz Đakova.

www.glas-slavonije.hr

Nema komentara: