ponedjeljak, lipnja 23, 2008

Hrvati ipak više vole ćevape nego srdelu


ZAGREB - Pompozno najavljivan projekt prvog hrvatskog lanca restorana brze hrane Srdela Snack ipak se pokazao kao još jedan promašaj, a ideja da se ribom, posebno srdelom, konkurira hamburgerima i ćevapima, na Jadranu nije urodila plodom.

Iako je prije četiri godine najavljivano da bi u roku od pet godina moglo biti otvoreno čak 1000 Srdela snackova širom zemlje, “preživljava” još samo onaj u Biogradu i Rijeci, dok je zagrebački restoran nedavno zatvoren, a hvarski bi navodno trebao biti otvoren u sezoni.
Autor projekta, profesor s Agronomskog fakulteta Ante Kolega, ipak tvrdi da projekt nije na izdisaju, nego da mu treba dobar investitor koji bi pokrenuo otvaranje restorana. Prema njegovim riječima, zagrebački restoran privremeno je zatvoren da bi udovoljio još nekim tehničko-sanitarnim standardima, no slično objašnjenje dano je i kad je nakon samo godinu dana bio zatvoren prvi Srdela Snack u mjestu Kali na Ugljanu.

Kolega je uvjeren da bi investicijom od pet, šest milijuna eura bilo moguće otvoriti najmanje 50 restorana, no investitori očito nisu zainteresirani za projekt koji je sufinanciralo i Ministarstvo poljoprivrede. Da Hrvati više vole hamburgere i ćevape potvrđuje istraživanje GfK prema kojem nešto više od jedne trećine Hrvata jede ribu barem jednom na tjedan. Hrvatski prosjek je oko deset kilograma po stanovniku, dok je on u Španjolskoj 44, Francuskoj 33, Italiji 24, a u Grčkoj 21 kilogram.

www.jutarnji.hr

Nema komentara: