ponedjeljak, svibnja 12, 2008

Grah iz kazana ili kotla ili ti po naški bažulj iz kazančeta

Kad je dosta roštilja i inih nam kotlovina, vrijeme je za nešto ne novo već isto, ali drugačije ...uff...
ZA KOTAO !!!
Prilika je bila prava jer di ćeš 1 . maj bez graha, a kao pravi radnički kapitalist; odlučio sam se riskirat i po prvi put se upustit sa bažuljom u avanturu.
S obzirom da nam trebaju , makar nas nervirali spiskovi "po receptu" , ja ću ga skratit skroz odnosno malo ćemo ga pojednostaviti:
EVO BITNO:
kazan - ima ga u svakom većem trgovačkom lancu Pevec, Bau.., itd - dobar je i metalan da se ne zamarate sa bakrom (koji je duplo skuplji cca 500,00kn) ili gusom. Ovaj metalni oko 250 kn.
Da nebi palo sa cigli tu vam treba još i stalak da sve to visi , a dobro je i da ima na vrhu ušicu za lakšemućkanje(okretanje) kak nebi zagorilo...
Ono što bi predložio: kuhanje na drvima pod oblakom dima i suza sa gemištom u ruci , pa nema ljepše! No ljudi budimo realni drva su opasna oće biti jači plamen neće...
Prijedlog kupit plinski plamenik (paziti na veličinu da nije prevelik za Vaš kotao ili naravno premali) i rizik od nestalnog plamena skoro da je nestao.Tu smo malo improvizirali zbog jakog vjetra i nemirnog plamena.

Grah se sastoji od bažulja po Klaiću.
Sastojci (koje smo mi koristili):
1) 1,1/2 kg graha - mi smo koristili beli tetovac, osobnog smo stava da je možda trešnjevac bolji - okus

2) 45 dkg crvenog luka - kupili 1 kg, u stvari vam treba taman da pokrije dno kazana, sitno nasjeckan, ma ni to nije bitno sve će da se stopi sa masom. Pazi nije kotlovina pa da ga trpaš do ibera, to nebu dobro.

3) MESO- po ukusu ga nabaviš i to je to, mi smo koristili:
1 kg slavonskih kobasica dobro osušenih, nabavka je bila na placu po izgledu kobasica, mirisu istih -pošnjohajte ih mirišu na fino , na slavonce kao dobre ak ne i najbolje kobasenmakere smo računali, nikako ne kupovat kranjske ili vakumirane, ak se to misli onda ste trebali otić v r..toran.

75 dkg (tražili kilo al nije bilo toliko u komadu) bunceka(koljenice), nek striček odma to na pola popili, da mu se kost vidi.. naravno sušeno

70 dkg rebrica- mnogo su bile mesnate pa nismo htjeli propustit priliku, njih češ rezat po veličini kotlića, kako bi lako mogo da šefljom, kutljačom ili nečim da mješaš tu smjesu. Vidi pa to i dijete (barem moje može, hvala dijete bar je ćaća po gemištu mogel).

4) Mirodije kak vam paše obavezno je češnjak, crvena paprika, sol, paradajz.... kod opisa kuhanja napomenut ćemo sto smo još mućkali...

Nemojte pitat za koliko osoba kazan mora biti skoro pun, pa pozovite susede , naravno one koji nekaj i donesu sa sobom. Ili dva majstora; obavezno veliki trbusi i 1 mora da bude ćelavi, a drugi kosmati tak da je kod kazana ravnoteža: Pametan izraz lica je obvezatan, kao i bijele majice sa nečistim trapericama-da se vidi ak pršti van kotla.A kako su to oni spravili:
1) Popije se obavezna tura rakijice da pogled bude mutan, da grah ne ispadne bistar.

2) Pregleda se količina vine ili pivo ko voli, kako bi znali kaj ćemo točiti u bažulj a kaj u sebe.

3) Naseckaj sve kaj si mislil nasjeckati, luk na cca kockice , pelate na pola, peršina na taman da se ne porežeš, kobasice na pola (svi će dobit bar komad, a i oće bolje pustit sve kaj ima pustit), ona rebrica kak smo rekli da stane na miješalicu pa da te gleda, to je osnovno ostalo ekipica sve je po želji onak ne previše ne premalo, češnjaka smo potrošili oko 2-3 glavice stalno ga drobeći unutra

4) Otrči po plinsku bocu , jer buš inače na drva ložil, a to smo rekli nije samo tak , pa pije se uz svaku klopu:

5) Stavi ulja ili još bolje masti tak da pokrije dno, zapali plamenik i ubaci luk; Luk kad postane bezobrazno proziran (ne treba sav, ali nejdi do žutila) je spreman primit ostalo.

Ostalo je: znači onaj grah sa novom vodom, a ostalo osim kobasica bućneš unutra da poprimi čorbica pravu boju, masnoću, miris a tek okusa...
Začine i primjese po kak ti paše :)

6)UPSS GRAH NARAVNO DRŽIŠ PREK NOĆI POTOPLJENOG U VODI, pardon nije po redu, ali nije ni recept dobar ak nekaj ne fulaš..
Kažu da mora da stoji 12-24 sata znači prek noći , paziti na to da bude potpuno potopljen i dobro prek toga , jer će grah da se napije i ak mu je mala zdjela pobjeći će voda ili on sam.
Vodu hiti , pa imaš valjda vina. Grah koji ispliva na površinu taj zna plivat i samo bu smetal u kazanu. Nije ga lepo vidjet.
A dalje će marko...Marko je ostavio komentar:
E da..bas smo se lijepo majeli i zabavili kuhajuci!! Po meni su kao popratne namirnice najbitnije kobase i messo obavezno mora biti dimljeno bas kao sto je bilo i u nasem slucaju! I ne treba pretjerivati sa mrkvom!Zaprsku zaboravite! Nije potrebna jer se sve skupa nakon dosta sati kuhanja tako lijepo zgusne i bez zaprske!Ddavali smo cak i vina malo u grah...a malo ili vise u sebe,no u grah slobodno mozete sipnuti manju kolicinu vina..Rezultat je bio odlican a zena nakon svega par sati ocajna!Ha to je tak sa grahom!OKRAM

OVO JE ODOBRILA I PREPORUČILA
Hrvatska udruga hedonista - www.hedonizam.hr

1 komentar:

Anonimno kaže...

E da..bas smo se lijepo majeli i zabavili kuhajuci!! Po meni su kao popratne namirnice najbitnije kobase i messo obavezno mora biti dimljeno bas kao sto je bilo i u nasem slucaju! I ne treba pretjerivati sa mrkvom!Zaprsku zaboravite! Nije potrebna jer se sve skupa nakon dosta sati kuhanja tako lijepo zgusne i bez zaprske!Ddavali smo cak i vina malo u grah...a malo ili vise u sebe,no u grah slobodno mozete sipnuti manju kolicinu vina..Rezultat je bio odlican a zena nakon svega par sati ocajna!Ha to je tak sa grahom!OKRAM